Resultaten beginnerscursus

Alle cursisten die beginnen aan de glas-in-lood cursus, krijgen dezelfde opdracht. Hieronder zie je dat iedere cursist daar een eigen invulling aan geeft en dat elk beginners raam uniek is.

Er wordt in deze cursus begonnen met het tekenen van een ontwerp. Met als voorwaarden dat het raam 30x40 cm groot wordt; alleen rechte lijnen gebruikt mogen worden (dit is al lastig genoeg); de kleinste ruitjes niet kleiner dan 2 cm mogen zijn en dat je een bepaald aantal ruitjes minimaal moet tekenen. Dit blijkt in de praktijk geen makkelijke opdracht, want alles moet wel recht zijn.

Is de tekening klaar, dan worden de kleuren in de tekening aangebracht en gaan we de volgorde van inzetten bepalen.

Als volgende worden er sjablonen geknipt met een speciale schaar. Zijn de sjablonen klaar, dan gaan we het glas snijden.

Vervolgens gaan we alle stukken glas in de volgorde die we eerder bepaald hebben, in het lood zetten. Alles wordt aan elkaar gesoldeerd en het geheel gekit. Als afwerking krijgt het raam nog een 'oude look' en wordt het geheel gepoetst.

Indien gewenst kan er een standaard op maat bij gemaakt worden.

Dit alles gebeurt in een serie van 10 lessen. Na deze cursus kun je verder met je eigen raam, uiteraard onder begeleiding.

 

De cursisten die beginnen aan de cursus Tiffany, mogen wel al met schuine lijnen aan de slag. Ook hier blijven het rechte lijnen, geen krommingen. Iedere cursist mag een ontwerp tekenen. In de praktijk blijkt het secuur snijden van het glas moeilijker dan gedacht. Na het snijden volgt het slijpen en op maat maken van de stukken glas. Alle glas precies passend? Dan gaan we om ieder stukje glas koperfolie plakken. Het geheel wordt dan gesoldeerd en gewassen. Eventueel kan er nog gepatineerd worden, zodat het mooi zwart of koperkleurig uitziet.